Dusza pełna marzeń

Les macarons :)

Małe, okrągłe, przepyszne i śliczne, czyli francuskie makaroniki! 🙂 Są znane na całym świecie, ale te najlepsze znajdziemy tylko we Francji. Dlatego będąc tam, wizytę w sklepie z tymi ciasteczkami koniecznie trzeba dodać do programu swojej wycieczki. 😉

Takie małe, takie pyszne, a jak trudno je zrobić. Naprawdę. Uwierzcie mi. 🙂 Wszystko musi być dokładniuteńko zważone, odmierzone, a najmniejszy błąd psuje Wam ambitną wizję tych smakołyków na waszym talerzyku. Robiłam je trzy razy. W miarę wyszły tylko raz. 😦 Ale nie mam zamiaru się poddawać. 😉 W końcu muszą wyjść! 😀

A wiecie skąd się wzięły te małe bezowe ciasteczka? A wiecie, że w wielu regionach Francji są ich różne rodzaje? 🙂

corporate.comptoirsdefrance.com

Makaronik jest słodki, chrupiący i rozpływający się w ustach, ma smak migdałowy i delikatne nadzienie. Ale jaka jest jego forma i kolor?

Makaroniki produkuje się w całej Francji i, nawet jeśli składniki zawsze są mniej więcej te same, to każdy region nadaje im wyjątkowej osobowości. Potrzeba zmielonych migdałów, białek jajek i cukru, aby upiec makaroniki (co wydaje się łatwe, ale wcale takie nie jest), ale w tej bazie istnieje nieskończenie wiele wariacji.
I tak na przykład koło miasta Nancy makaroniki są chropowate i popękane…

soyonsfutiles.com

…w Amiens są to takie małe grube placki…

www.biscuitsgateaux.com

…makaroniki z Montmorillon, na północnym-zachodzie Francji, przypominają małe tarty.

www.tourisme-vienne.com

Makaroniki nazywane paryskimi są jednak najbardziej zdumiewające, złożone z dwóch bez, które na wierzchu mają skorupki. Między nimi znajduje się nadzienie.

Brzegi bez w postaci „koronki” nadają tym przysmakom szyku, elegancji, ale to przede wszystkim ich żywe kolory i smaki nas urzekają: pistacjowe, czekoladowe, kawowe, waniliowe, malinowe, orzechowe, miętowe, cytrynowe, herbaciane i wiele innych…
Makaroniki są obecnie bardzo modne, mają nawet swoje święto, które przypada na 20 marca.

Najsłynniejszą cukiernią, która produkuje makaroniki jest dom cukierniczy Laduree założony w 1862 roku w Paryżu. Od ponad 100 lat te pyszności są przygotowywane tak samo.
Oficjalna strona domu: www.laduree.com/fr_fr/

thetravelcrew.wordpress.com

Jedliście już makaroniki? A może sami robiliście? Podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami! 🙂

www.webandluxe.com
Les cles pour la France

2 thoughts on “Les macarons :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s